Over Soufiane | Museum van

Over Soufiane

Soufiane Touzani is een freestyle voetballer en televisie presentator van zijn eigen televisieprogramma Tikkie Takkie Touzani. Hij introduceerde nieuwe voetbaltrucjes en werd hiermee de pionier van het moderne freestyle voetbal.

In 2005 uploade hij een video op YouTube en dit werd een internationaal succes met miljoenen views. De video werd opgepikt door Electronic Arts (EA Games) en zij vroegen hem om deel te nemen aan trucjes voor de Playstation game Fifa Street. Beroemde voetballers als Sergio Ramos, Ronaldinho, Aubameyang, Balotelli, Sami Khedira, Arjen Robben, Kevin de Bruyne bekeken zijn video’s en probeerden zelfs een paar van zijn trucs uit. Soufiane reist de hele wereld over om samen met bekende en onbekende voetballers zijn trucjes te showen.

Bekijk hieronder het bezoek van Soufiane aan ons depot. Samen met Martin Berger, onze conservator Midden- en Zuid-Amerika, struint hij het depot af op zoek naar bijzondere schatten. 

Soufiane's top 3

Soufiane heeft verschillende objecten uitgekozen, maar drie daarvan vindt hij het leukst. Dat zijn een supportershelm, een bal en een persoonlijke shirt.

Supportershelm Orlando Pirates

Soufiane: “Eerst zien dan geloven? YouTube staat er vol van! In Zuid-Afrika wordt er op een aparte manier gevoetbald. Voetballers willen daar vooral het publiek vermaken door tegenstanders te vernederen. Supporters van Orlando Pirates dragen zo'n helm. Dit hoofddeksel wordt ook in de mijnen gebruikt. Kortom harde werkers met een bijzondere passie voor voetbal.”

Rotan bal

Deze rotan bal deed Soufiane denken aan de tijd dat hij niet thuis mocht voetballen omdat er te veel kapot ging. "Ik had op een dag allemaal sokken verzameld en daar maakte ik een voetbal van door ze in elkaar te stoppen. Deze bal uit Thailand is bijzonder goed gemaakt en ziet er ook echt uit als een bal met hexagons.

Persoonlijk shirt voor Soufiane van Blood in blood out

Soufiane: “Blood in blood out! Zij maken bijzondere shirts op maat waarbij jouw identiteit naar boven komt. Op straat is het voor mij begonnen en de grote droom was profvoetballer worden. Ik heb een heftige scoliose waardoor ik een 30 cm ijzeren pin in mijn rug heb. De pin in het midden is een scheiding. Dat betekent dat ik uiteindelijk geen prof ben geworden. Dat neemt niet weg dat ik zowel straat- als veldvoetbal adem.”

Meer

Benieuwd naar meer informatie over de objecten uit het MUSEUM VAN Soufiane? Kijk dan op onze collectiesite voor een overzicht van alle objecten of volg de audio-tour op Instagram.

Het MUSEUM VAN Soufiane was van 24 augustus t/m 24 september 2017 te zien op station Utrecht.