Lees meer over het MUSEUM VAN Filemon

Over Yvette

Yvette van Boven (geboren in Ierland van Nederlandse ouders) spreidt haar tijd tussen Amsterdam en Parijs. Ze is schrijver, chef, columnist en tv presentator. Als culinair schrijfster verzorgt Yvette stukken voor weekbladen Libelle en als culinair columnist en illustrator voor Volkskrant Magazine en Delicious. Daarnaast presenteert ze het tv programma Koken met van Boven voor de VPRO vanuit haar eigen keuken.

Yvette werkt daarnaast als freelance illustrator, food stylist en schrijver. Haar werk verschijnt in magazines en kranten als Bon Appetit, delicious, Elle Food, Elle, Red, Food & Wine, Volkskrant, Flow, Libelle, Margriet en verschillende boeken uit eigen naam of andere auteurs.

Samen met haar man, fotograaf Oof Verschuren, maakte zij diverse kookboeken. Haar eerste boek Home Made werd Kookboek van het jaar 2010 en sindsdien is haar werk wereldwijd gepubliceerd en vertaald naar Engels, Duits, Spaans en Frans.

Bekijk hieronder het bezoek van Yvette aan ons depot. Samen met onze conservator Midden- en Zuid - Amerika Martin Berger struint ze het depot af op zoek naar bijzondere schatten. 

Yvette's top 3

Yvette heeft verschillende objecten uitgekozen, maar drie daarvan vindt zij het leukst. Dat is een jerrycan voor zuivel van een kamelenhals, een rasp en een lepel van bot.

Jerrycan voor zuivel van een kamelenhals

Yvette: “Dit is een jerrycan voor zuivel, een melkbus zou u dus ook kunnen zeggen. Hij is gemaakt van een kamelenhals en wordt gebruikt om kamelenmelk te vervoeren. Toen het stopje eraf ging rook het vanbinnen nog steeds weeïg naar melk. En wat een mooi ding is het, praktisch ook en gemaakt van wat er op dat moment was. Niets wordt er weggegooid, álles wordt gebruikt. Ook de hals van een kameel dus.”

Rasp

Yvette: “Om te zien al een prachtig ding. Komt u dichterbij dan ontdekt u dat er honderden gleufjes zijn gemaakt waar afgeslepen steentjes in zijn geslagen. Dat moet een flink karwei zijn geweest. Immers: ze zitten er na intensief gebruik nog steeds allemaal in. Een rasp is zo’n geweldig voorbeeld van universele oplossingen vinden voor hetzelfde doel. Maar dit is wel de mooiste rasp die ik ooit zag.”

Lepel van bot

Yvette: “Net als bij de kamelenhals kunt u aan de afkomst van het materiaal al een beetje zien waar het gebruiksvoorwerp vandaan komt. In dit geval is het materiaal wederom dierlijk.
Waarom zou je iets weggooien als je het ook gebruiken kunt? De volkeren die lepels zagen in deze delen van dieren waren echte slimme vogels.”

Meer

Benieuwd naar meer informatie over de objecten uit het MUSEUM VAN Yvette? Kijk dan op onze collectiesite voor een overzicht van alle objecten. 

Het MUSEUM VAN Yvette is nog t/m 4 maart 2018 is te zien in het Tropenmuseum.