Lees meer over het MUSEUM VAN Filemon

Over Filemon

Verslaggever en presentator Filemon Wesselink groeide op in de Zutphense Nieuwstad en volgde eerste de kunstacademie en later een interne radio-opleiding bij BNN. In 2004 startte Filemons tv-carrière met het programma I love the Betuwe, daarvoor begon hij in 2005 als ervaringsdeskundige met het testen van allerlei soorten drank en drugs voor het programma Spuiten en Slikken. In 2009 verschenen twee boeken van zijn hand; Voor de vrouwtjes en Een neus voor wijn

Wesselink is een groot wielersportliefhebber, hij volgt naar eigen zeggen bijna alles. Tijdens een aantal edities van de Tour de France was hij te horen als radioverslaggever en afgelopen editie als reporter ter plaatse voor het televisieprogramma Tour du Jour. Daarnaast heeft hij sinds 2011 een vaste column in wielertijdschrift Wieler Revue.

Het afgelopen jaar was Filemon te zien met de televisieprogramma’s Het is hier autistisch en Filemon slaat door. In de documentaire-serie Het is hier autistisch spreekt hij mensen met autisme over hun diagnose maar volgt ook zijn eigen diagnosetraject. Hij gaf aan het begin van de serie aan, al langer te vermoeden zelf een autismespectrumstoornis te hebben. In mei 2017 besluit Filemon abrupt te stoppen met zijn tv-programma Filemon Slaat Door, mede omdat hij de steun van zijn familie en vrienden verloor. In de grote finale van de show zou hij kickboksen tegen tv-collega Ajouad El Miloudi maar één week ervoor zette hij een streep door de show.

Bekijk hieronder het bezoek van Filemon aan ons depot. Samen met Martin Berger, onze conservator Midden- en Zuid- Amerika, struint hij het depot af op zoek naar bijzondere schatten. 

Filemon’s top 3

Filemon heeft verschillende objecten uitgekozen, maar drie daarvan vindt hij het leukst. Dat is een gipsen beeld van de vrouwelijke Exu Maria Padilha, een beeld van de hindoegod Lakshmi en een houten vruchtbaarheidsbeeld.

Gipsen beeld van de vrouwelijke Exu Maria Padilha

Filemon: “Een woeste vrouw maar ze heeft ook iets zwoels. Haar figuur voldoet aan het huidige schoonheidsideaal. Deze vrouw straal dezelfde kracht uit als popsterren Beyonce of Rihanna. Ze overheerst, geen haar op je hoofd die het waagt ook maar een pinkje naar haar uit te steken. Alleen is ze wat spannender dan Healthy Celeb Beyonce. Deze godin wordt alcohol en tabak geofferd. Ze is de godin van het kwaad.”

Hindoegodin Lakshmi

Filemon: “Haar lichaam zou in perfectie voldoen aan het huidige schoonheidsideaal. Ze heet Lakshmi, komt uit India en haar professie is godin. “In het lokale volksgeloof komt de godin meestal voor als ongetrouwde en onafhankelijke godin met veel macht,” staat er over haar geschreven. Dus niet alleen haar voorkomen, ook haar innerlijke attitude passen perfect in het huidige ideaalbeeld van de vrouw.”

Houten vrouwbeeld

Filemon: “Een vruchtbaarheidsbeeld maar echt opgewonden word je er niet van. Borsten lijken in deze cultuur niet belangrijk, en ook haar benen die schaamteloos haar geslachtsdeel etaleren is niet wat we nu verstaan onder verleidelijk.
Ze komt van een eilandje in de Stille Zuidzee. Misschien wel uit de buurt van het eiland waar Paul Gauguin eens woonde en schilderde. In zijn schilderijen zien we de vrouwen daar door zijn westerse ogen. Maar zo ziet ze er dus niet uit door hun eigen ogen.”

Meer

Benieuwd naar meer informatie over de objecten uit het MUSEUM VAN Filemon? Kijk dan op onze collectiesite voor een overzicht van alle objecten. 

Het MUSEUM VAN Filemon was te zien 28 september t/m 22 oktober op station Zwolle.