Over Floortje - Museum van

Over Floortje

Floortje Dessing (1970) is een radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster en schrijfster van reisverhalen. In 2014 begon zij aan de presentatie van het programma Floortje naar het einde van de wereld, met bezoeken aan mensen die op afgelegen plekken over de hele wereld wonen. 

Floortje: “Reizen is altijd een avontuur: soms ben je maar een paar dagen onderweg en soms maanden, maar altijd kom je terug met nieuwe ervaringen. Als ik op Schiphol sta, weet ik: er begint weer een nieuw avontuur! Dat gevoel wil en kan ik niet meer missen.” Haar inzicht in verschillende culturen en levenswijzen opgedaan door het reizen, maakt haar een fantastische gastcurator voor Museum van. 

Tijdens haar reizen heeft Floortje bijna de hele wereld gezien, maar Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee maakte de meeste indruk op haar. De zee speelt daar een belangrijke rol in het dagelijks leven en er zijn dan ook diverse objecten te vinden die hier een verbinding mee hebben. Van praktisch vis- en kookgerei tot de prachtigste sieraden.

Bekijk hieronder het bezoek van Floortje aan ons depot. Samen met Farideh van de afdeling collectiebeheer en Wonu, onze conservator Oceanie, struint ze het depot af op zoek naar bijzondere schatten. 

Floortje's top 3

Floortje heeft verschillende objecten uitgekozen, maar drie daarvan zijn haar favoriet. Dat zijn een halssnoer, een armband en een model van een boot. 

Halssnoer met walvistanden

Floortje: “Vrouwen, maar ook mannen, hebben daar een hele fascinerende manier om zichzelf te verfraaien. Het zijn hele krachtige vormen, geen sierlijke met tierelantijntjes. Juist die krachtige, sterke vorm spreekt mij aan.”

Bovenarmband

Floortje: “In de Polynesische traditie werd veel belang gehecht aan de schelpen. Schelpen symboliseren vaak een schild, bescherming en privacy. Ook hierin spreken de vorm en de symboliek mij aan.”

Model van een boot met inlegwerk van parelmoer

Floortje: “In de Pacific draait alles om de zee en de oceaan. Boten zijn al heel lang het belangrijkste vervoersmiddel en de manier om contact te hebben met andere eilanden. Mensen die daar leven kunnen niet zonder.”

Het MUSEUM VAN Floortje was te zien van 21 juni t/m 23 juli op station Leiden.