Over Kenny B | Museum van

Over Kenny B

Kenny B lijkt misschien een laatbloeier, maar hij zingt al vanaf zijn achtste. Een tijd voerde hij de band 'Fransisco' aan en maakte hij muziek in de toneelgroep van het Surinaamse leger, 'Mofo'. Op zijn 28e kwam Kenny B naar Nederland, maar zijn succesvolle carrière zorgde ervoor dat hij regelmatig in het buitenland en nog veel vaker in Suriname te vinden was. Sinds 2006 heeft de muziek zijn volledige aandacht. Het ging gelijk als een speer en twee van zijn albums werden overzees zelfs tot het beste van dat jaar gekroond.

Bekijk hieronder het bezoek van Kenny B. aan ons depot. Samen met Martin Berger, onze conservator Midden- en Zuid- Amerika, struint hij het depot af op zoek naar bijzondere schatten.

"Ik wilde mezelf eerst in het Engels en Surinaams in de spotlight zetten", aldus Kenny B. "De overstap naar Nederlandstalig heeft altijd in mijn hoofd gespeeld, maar dat heb ik lang afgehouden. Leent het Nederlands zich wel voor reggae? Kom je in het Engels niet beter weg met bepaalde woorden en uitdrukkingen?" Dat blijkt te werken.

Kenny B's top 3

Kenny B heeft verschillende objecten uitgekozen, maar drie daarvan vindt hij het leukst. Dat zijn de apinti drum, de kawai en de pali.

Apinti drum

Apinti is een communicatiesysteem, gebaseerd op klanken. De oorsprong van de apinti ligt in Zuidwest-Afrika, maar het wordt ook gebruikt in Suriname. De apinti drum wordt overgedragen aan vergevorderde drummers met een uitgesproken goed gedrag. Alleen ingewijden mogen de apinti bespelen. Met de apinti kon men boodschappen doorseinen aan mensen in de omgeving. De apinti wordt bij zowat alle rituele gebeurtenissen gebruikt en is gemeenschapsbezit.

De bespeler van de drum wordt Apinti Basiya genoemd. De tolk, die uitlegt wat men zegt met de apinti, is de Puuman. De apinti kan namelijk in verschillende talen ge­speeld worden.

Kawai

De kawai is een muziekinstrument dat de dans accentueert. Het ritme van de kawai moet synchroon lopen met de muziek. De kawai word gebruikt bij twee dansstijlen. De eerste is Awasa; vrouwen tonen hierbij hun schoonheid door de bewegingen die ze maken, terwijl de mannen hun kracht tonen. De tweede is de Songe, de vissendans. De vrouwen maken de bewegingen van een vis die haar eitjes beschermt tegen andere vissen en de mannen maken de beweging van een visser die met pijl en boog de vissen probeert te bemachtigen.

De kawai is nog steeds een kostbaar instrument, onder andere vanwege de speciale zaden die hiervoor gebruikt worden. Het zijn namelijk de zaden van een bepaalde liaansoort.

Pali

Het bewerken van de pali's komt het meeste voor bij de Aukaners, Marrons aan de Marowijne-rivier bij de grens met Frans-Guyana. Alle mannen werden geacht alle gebruiksvoorwerpen te kunnen maken voor hun echtgenote. Een vrouw krijgt ook meerdere pali's van haar man. Het moet goed houtsnijwerk en mooi beschilderd zijn. Er worden symbolen op aangebracht die iets zeggen, bijvoorbeeld "Hou van mij zoals ik van jou", of een symbool waarbij de man vraagt om het voorwerp goed te onderhouden.

Deze roeispaan is een pali. Hetzelfde houtsnijwerk werd ook voor andere voorwerpen gebruikt, zoals haar korjaal en haar banken. Dit is een traditie die nog steeds in stand wordt gehouden.

Meer

Benieuwd naar meer informatie over de objecten uit het MUSEUM VAN Kenny B? Kijk dan op onze collectiesite voor een overzicht van alle objecten. 

Het MUSEUM VAN Kenny B. was van 28 juli t/m 20 augustus te zien op station Arnhem.