Over MUSEUM VAN - Museum van

Over MUSEUM VAN

Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde beheren samen, ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld. Het merendeel hiervan ligt opgeslagen in verschillende depots. Dat is natuurlijk zonde vonden de drie musea… Daarom werd onder andere Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink gevraagd om deze enorme collectie hun favoriete objecten te kiezen en deze tentoon te stellen in een speciaal daarvoor omgebouwd mini museum op de Nederlandse stations.

Na Floortje in Leiden, Kenny B in Arnhem, Soufiane in Utrecht en Filemon Wesselink in Zwolle is het tijd om deze rondreis door het land af te sluiten. Dat doen we met het MUSEUM VAN Yvette van Boven in eigen huis, in het Tropenmuseum.

Yvette over MUSEUM VAN

Yvette: “Wat een rijkdom om door het depot te mogen struinen, stiekem in kasten te mogen snuffelen en laatjes open te trekken. Ik werd er kinderlijk blij van. Alsof je in een schatkamer rondloopt, werkelijk waar.
Het was vooral verschrikkelijk fascinerend om, nadat we de schatten bij elkaar hadden liggen te ontdekken dat verschillende volkeren van over de hele wereld vaak dezelfde oplossingen hebben gevonden voor hetzelfde probleem. Zonder dat deze volkeren elkaar ooit hadden ontmoet.
En ineens wist ik het: dit wordt het onderwerp van de tentoonstelling. Dit is verbluffend mooi om naar te kijken. Of de gebruiksvoorwerpen nu groot of klein zijn: ze hebben iets gemeenschappelijks. Slechts de omgeving waar ze vandaan komen en de traditie van het volk die ze maakten, bepaalt de vorm ervan. Kom kijken! Kom snel binnen, ik zal het je laten zien!

Beluister de bijbehorende audio-tour bij Yvette's haar favoriete objecten via de MUSEUM VAN Instagram account (@museumvan).
Verborgen schatten

Samen met de BankGiro Loterij, ProRail en NS maken wij deze verborgen schatten uit ons depot niet alleen openbaar, maar brengen ze naar het publiek toe. De bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen van onze enorme collectie en een inkijkje in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten. Want op verschillen na, zijn we allemaal hetzelfde...