Filemon Wesselink opzoek naar wereldwijde kijk op vruchtbaarheid | Museum van

Filemon Wesselink opzoek naar wereldwijde kijk op vruchtbaarheid

Filemon Wesselink opent mini museum op station Zwolle met bijzondere collectie uit depot van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde 

Het thema vruchtbaarheid speelt wereldwijd een belangrijke rol en is daarom een van de thema’s waar het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde als museum over mensen op focust. Van 28 september tot en met 22 oktober geeft Filemon Wesselink in zijn eigen mini museum een inkijkje in dit mondiale thema. In een speciaal tot museum omgebouwde wachtruimte op perron 3/5 van station Zwolle vind je een flinke portie ‘girlpower’ met o.a. bijzondere amuletten, godinnen en beelden die bescherming bieden of vruchtbaarheid stimuleren.

MUSEUM VAN Filemon
Van donderdag 28 september tot en met zondag 22 oktober heeft Zwolle er tijdelijk een museum bij. In het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde ging presentator Filemon Wesselink op zoek naar zijn favoriete objecten om tentoon te stellen in zijn eigen mini museum. Filemon vindt in het depot regelmatig dezelfde kijk op vruchtbaarheid terug vanuit verschillende culturen, dat wat ons wereldwijd bindt. Daarnaast valt zijn oog op ‘rare’ dingen, want zoals hij zelf aangeeft: “Rare dingen zijn altijd leuk!”.

MUSEUM VAN
In het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (samen Nationaal Museum van Wereldculturen) worden maar liefst 375.000 objecten met grote zorgvuldigheid beheerd. Om meer van deze verborgen schatten te kunnen delen met het publiek worden er tussen juni en oktober op 4 stations door het land wachtruimtes omgebouwd tot mini museum. Voor de musea was het een uitdaging om de collectie op deze bijzondere manier buiten de museummuren en in de publieke ruimte te kunnen laten zien. In samenwerking met de BankGiro Loterij, ProRail en NS is het mogelijk om een gedeelte van de collectie op deze unieke wijze niet alleen openbaar te maken maar zelfs naar het publiek toe te brengen.

Meer mini musea
Na het MUSEUM VAN Filemon sluit dit project af met het MUSEUM VAN Yvette van Boven in het Tropenmuseum. Van 3 november tot en met het eind van het jaar is haar mini museum daar te zien. Ook de overige mini musea van Floortje Dessing, Kenny B en Soufiane Touzani krijgen hier een plekje. Bekijk hier de trailer van het project.

 

Weblink bezoek Filemon aan depot
Foto: Filemon in depot door Sacha de Boer
 

Noot voor redactie: 

Wilt u meer weten, heeft u een interviewverzoek of wilt u aanwezig zijn bij de persopening op donderdag 28 september op station Zwolle? Neem contact op met:
Karin Flierman - PR Nationaal Museum van Wereldculturen
E. karin.flierman@wereldculturen.nl
T. 088 0042 815

 

Museum van Soufiane
Downloaden JPG (791.66 KB)

Join the conversation