Yvette van Boven opent eigen mini museum met wereldkeuken in Tropenmuseum | Museum van

Yvette van Boven opent eigen mini museum met wereldkeuken in Tropenmuseum

Yvette van Boven in eigen mini museum op zoek naar wereldwijde eetculturen

In het Tropenmuseum opende Yvette van Boven vandaag haar eigen mini museum. De bijzondere objecten die t/m eind van het jaar tentoongesteld worden in dit mini museum, vond Yvette in het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (samen Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen). Tussen de collectie van ruim 375.000 objecten vond zij objecten die een wereldwijde blik in de keuken en eetculturen geven. Met dit mini museum sluit Yvette een project af waarbij de musea deze geheime schatten uit het depot naar buiten brachten. Zo kon er nog meer collectie op bijzondere wijze geëxposeerd worden. 

MUSEUM VAN Yvette
Yvette van Boven: “Wat een rijkdom om door het depot te mogen struinen, stiekem in kasten te mogen snuffelen en laatjes open te trekken. Ik werd er kinderlijk blij van. Alsof je in een schatkamer rondloopt, werkelijk waar."
Voor Yvette was het vooral fascinerend om te ontdekken dat verschillende volkeren van over de hele wereld vaak dezelfde oplossingen hebben gevonden voor hetzelfde probleem. Zonder dat deze volkeren elkaar ooit hadden ontmoet. Dat werd dan ook haar insteek voor haar mini museum. Yvette: "Of de gebruiksvoorwerpen nu groot of klein zijn: ze hebben iets gemeenschappelijks. Slechts de omgeving waar ze vandaan komen en de traditie van het volk die ze maakten, bepaalt de vorm ervan."
In het mini museum is via Instagram een korte tour te volgen waarbij de conservatoren meer informatie geven over de objecten. Het MUSEUM VAN Yvette is tot het einde van 2017 te zien in het Tropenmuseum. 

MUSEUM VAN
Het MUSEUM VAN project is een initiatief van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde in samenwerking met de BankGiro Loterij, ProRail en NS. Met dit project maakten de musea de afgelopen maanden een rondreis door het land en openden in wachtruimtes op perrons van diverse treinstations een mini museum. Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink gingen Yvette voor als gastcuratoren. Dit project gaf een inkijkje in de rijkheid van het depot, en hierdoor kon de collectie op bijzondere wijzen aan een breder publiek worden tentoongesteld buiten de museummuren. 

Kijk voor meer informatie op www.museumvan.nl

Video: Yvette bezoekt ons depot

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Noot voor redactie: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Flierman - PR Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
karin.flierman@wereldculturen.nl
088 0042 815

MUSEUM VAN Yvette in het Tropenmuseum foto door Mark van Stokkom
Downloaden JPG (1.87 MB)
MUSEUM VAN Yvette in het Tropenmuseum foto door Mark van Stokkom
Downloaden JPG (2.01 MB)
MUSEUM VAN Yvette in het Tropenmuseum foto door Mark van Stokkom
Downloaden JPG (1.55 MB)
MUSEUM van Yvette in het Tropenmuseum foto door Mark van Stokkom
Downloaden JPG (2 MB)

Join the conversation